Foder- og fødevaresikkerhed

Foder- og fødevaresikkerhed
Projektansvarlig

Formål
Projektets formål er at medvirke til at sikre en høj fødevaresikkerhed af mælk og kød leveret fra danske kvægbrugere gennem sunde og ikke kontaminerede foderblandinger og råvarer til kvæg samt at medvirke til en høj næringsstofudnyttelse ved mere præcist kendskab til fodermidlernes indhold af næringsstoffer.

Dette opnås ved:

  • at udtage og analysere stikprøver af foderblandinger og råvarer til kvæg
  • at analysere udvalgte partier for aflatoksin og andre uønskede stoffer
  • at udrede foderkilden til kontaminering ved fund af aflatoksin i mælk
  • at undersøge den mikrobiologiske kvalitet af crimpet korn og majs

Der gennemføres en målrettet stikprøvekontrol af foderblandinger og råvarer til kvæg. Udover kontrol af det deklarerede næringsstofindhold tjekkes firmaernes oplysninger om NorFor-værdier for foderblandinger ved kontrolberegning. Særlige risikofodermidler kontrolleres for indhold af uønskede stoffer som fx aflatoksin og meldrøjertoksiner. De frivillige aftaler med foderstofindustrien om maksimumgrænser for indhold af aflatoksin og om udeladelse af animalsk fedt i blandingerne overvåges og ajourføres.

Aftalen om at undgå aflatoksin i mælk er blevet skærpet

Kvægbruget har skærpet den frivillige aftale om at undgå aflatoksin i mælken. Blandt andet sættes der særligt fokus på risikoråvarer, hvor der stilles særlige krav, inden de anvendes.

Firmaer tilmeldt de frivillige aftaler vedrørende kvægfoder

Bilag til KvægInfo nr. 2338

Ny aftale vedr. foder til kvæg

Bilag til KvægInfo nr. 2338

Hvis du får mistanke til kraftfoderet

Hvis du får mistanke til kvaliteten af det leverede kraftfoder, er det vigtigt, du har sikret bevis i form af en prøve af kraftfoderet, som firmaet accepterer.

Skema vedrørende udtagning af foderstofprøve

Hvis du får mistanke til kvaliteten af det leverede kraftfoder, er det vigtigt, du har sikret bevis i form af en prøve af kraftfoderet, som firmaet accepterer. Dette skema er en hjælp ved prøvudtagning.

Rapskager indeholdende dodder (Camelina sativa) sandsynlig årsag til mælkefedtdepression

Forurening af rapskager med et ulovligt højt indhold af oliefrø fra andet end raps er formentligt årsag til voldsomt fald i mælkefedtprocent i en række besætninger.

Forurenet raps formentlig årsag til styrtdyk i mælkefedtprocent

En række besætninger har oplevet voldsomt fald i mælkefedtprocenten. Analyser viser, at det formentligt skyldes forurening med planten sæd-dodder, som tilmed kan være skadelig for dyrene.

Forblandinger og tilsætningsstoffer kræver HACCP

Oversigt over relevante tilsætningsstoffer, foderblandinger mv. i kvægbruget.

Håndtering af kvalitetproblemer med rapskager

Dias fra Fodringsdagen af specialkonsulent Rudolf Thøgersen, VFL, Kvæg

Håndtering af kvalitetsproblemer med rapskager

Bilag fra Fodringsdagen af specialkonsulent, teamleder Rudolf Thøgersen, VFL, Kvæg

Foderblandinger til køer og kalve mangler protein

Fødevarestyrelsens analyse af foderprøver fra 2012 viser, at fire foderblandinger til malkekøer og tre kalveblandinger, afviger udover den tilladte tolerance.

Kraftfoder til malkekøer afviger fra garantien

Stikprøver fra 34 kraftfoderblandinger viste afvigelser i de otte. Især var der afvigelser i forhold til indhold af råfedt og foderenheder. Det manglende indhold svarer til en værdi af ca. 90 kr. pr. årsko.

Kraftfoder til malkekøer afviger fra garantien

Stikprøver fra 34 kraftfoderblandinger viste afvigelser i de otte. Især var der afvigelser i forhold til indhold af råfedt og foderenheder. Det manglende indhold svarer til en værdi af ca. 90 kr. pr. årsko.